Фахівці ЦПАЗ провели другий курс підготовки фізиків – розраховувачів відділів ядерної безпеки Запорізької та Южно-Української АЕС і Науково-технічного центру НАЕК «Енергоатом» з використання комплексу програм AР-H (ALPHA-H, PHOENIX-H)

З 23 по 27 листопада 2020 року був проведений другий курс підготовки фізиків – розраховувачів відділів ядерної безпеки (ВЯБ) Запорізької та Южно-Української АЕС і Науково-технічного центру НАЕК «Енергоатом» з використання комплексу програм AР-H (ALPHA-H, PHOENIX-H), розроблених компанією Westinghouse. Також до курсу долучилися фахівці ВЯБ Рівненської та Хмельницької атомних електростанцій. Курс відбувся у рамках супроводження безпечної експлуатації паливних завантажень активних зон енергоблоків ВВЕР-1000 АЕС України, до складу яких входять  паливні збірки виробництва  компанії Westinghouse (ТВЗ-WR).

З огляду на поточну ситуацію, пов’язану з пандемією Covid-19, підготовку фізиків-розраховувачів вперше організували в режимі відеосемінару, що відповідає практиці МАГАТЕ з проведення групових навчань.

Навчальний курс проводили фахівці Центру проєктування активних зон
Науково-технічного комплексу «Ядерний паливний цикл» Нацiонального наукового центру «Харкiвский фiзико-технiчний iнститут» (НТК ЯПЦ ННЦ ХФТІ), який відповідає за постачання та супроводження використання розрахункових програм компанії Westinghouse в Україні.

У рамках п’ятиденного курсу персонал Енергоатома отримав поглиблену теоретичну інформацію та практичні заняття з використання комплексу програм. За результатами підготовки  фахівці Компанії отримали відповідні  сертифікати НТК ЯПЦ ННЦ ХФТІ.

Наступний  відповідний курс проведуть у другій половині 2021 року, і він так само супроводжуватиметься отриманням сертифікатів та протоколу атестаційної комісії відповідно до СОУ НАЕК 064:2016 «Поводження з ядерним паливом. Перевантаження палива в реакторі ВВЕР-1000. Номенклатура експлуатаційних нейтронно-фізичних розрахунків та експериментів».

Підготовка персоналу Енергоатома до використання розрахункових програм Westinghouse проводиться у рамках створення у Компанії системи науково-технічного супроводження розрахунків нейтронно-фізичних характеристик паливних завантажень активних зон (зокрема змішаних паливних завантажень) енергоблоків ВВЕР-440 та ВВЕР-1000.

Планується, що з 2022 року фахівці Компанії будуть спроможні самостійно забезпечувати практично всі види нейтронно-фізичних розрахунків задля обґрунтування безпечної експлуатації активних зон енергоблоків АЕС, до складу яких входить ядерне паливо обох постачальників – АО «ТВЕЛ» та  компанії Westinghouse. Нагадаймо, що перший курс серії, яка включає три курси, був проведений у грудні 2019 року.

 

« Назад