20 років ЦПАЗ!

20 років ЦПАЗ!

Колектив НТК ЯПЦ ННЦ ХФТІ відзначає 20 років з моменту створення Центру Проектування Активних Зон (ЦПАЗ).

У 1999р. НТК ЯПЦ, в рамках міжнародної угоди між Україною та США про співробітництво в галузі атомної енергії, виграв конкурс на створення підрозділу – Центр проектування ядерного палива і активних зон (ЦПАЗ) і право участі в Проекті кваліфікації ядерного палива України (ПКЯПУ). Як наслідок спільним рішенням Міністерства України та Міністерства енергетики США було прийнято рішення про створення ЦПАЗ в складі НТК ЯПЦ ННЦ ХФТІ. З цього часу в НТК ЯПЦ почав розвиватися напрямок - Фізика реакторів і обґрунтування безпеки ядерних установок.

Фахівці ЦПАЗ пройшли довгострокову підготовку в компанії «Вестингауз» і мають унікальний досвід проектування і ліцензування палива компанії «Вестингауз» для АЕС України. У березні 2003 року ННЦ «Харківський фізико-технічний інститут» одержав ліцензію Держатомрегулювання на проектування ядерних установок, яка «обмежена напрямом діяльності по проектуванню ядерного палива і компонентів активної зони ядерних реакторів», і є єдиним в Україні постачальником послуг з розрахункових обґрунтувань паливних завантажень з ТВС-W/WR для енергоблоків ВВЕР-1000. Весь час експлуатації ТВС-W/WR в період 2006 - 2017 рр. розрахункові обґрунтування безпеки експлуатації у складі паливного завантаження енергоблоків № 2, № 3 ВП ЮУАЕС та № 5 ВП ЗАЕС проводилися ЦПАЗ. Відповідно до Меморандуму щодо передачі технологій компанії «Вестингауз» з проектування активних зон та виконання аналізу безпеки, в 2005 році Центр проектування активних зон (ЦПАЗ) НТК ЯПЦ ННЦ ХФТІ отримав необхідне обладнання та комп’ютерні технології проектування та виконання аналізу безпеки, в тому числі і код ANC-H для виконання 3-и вимірних стаціонарних нейтроно-фізичних розрахунків. З самого початку робіт по Проекту, в рамках договорів з Дирекцією ДП «НАЕК «Енергоатом» НТК ЯПЦ надавав послуги з науково-технічного супроводу проектування, ліцензування та експлуатації палива компанії «Вестингауз».

Експертним висновком "Про кваліфікацію НТК ЯПЦ ННЦ ХФТІ для науково-технічного супроводу ядерного палива", виданим Національною Академією Наук України, відділенням ядерної фізики та енергетики та Меморандум про передачу в Україну обладнання, розрахункових програм та відповідних порадників користувача за умовами "Виконавчої угоди між Урядом Сполучених Штатів Америки та Урядом України" підтверджується унікальність ЦПАЗ НТК ЯПЦ ННЦ ХФТІ задля виконання науково-технічного супроводу експлуатації ядерного палива виробництва компанії "Вестингауз" в АЕС України.

 Початок
 Фахівці ЦПАЗ

 

« Назад