V Міжнародна конференція «Перспективи впровадження інновацій у атомну енергетику».

28-29 вересня 2023 року у Великому конференц-залі НАН України відбулась V Міжнародна конференція «Перспективи впровадження інновацій у атомну енергетику».

Організаторами конференції виступили: Інститут проблем безпеки АЕС НАН України, Громадська організація «Українське ядерне товариство» (УкрЯТ) та Рада молодих вчених при Відділенні фізико-технічних проблем енергетики НАН України.

Робота конференції складалася з пленарного та секційних засідань, на яких було представлено понад 60 наукових доповідей.

У роботі конференції взяли участь представники Інституту проблем безпеки АЕС, ННЦ «Харківський фізико-технічний інститут», Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ), Інституту ядерних досліджень (ІЯД), Інституту електродинаміки, Інституту геохімії навколишнього середовища, Інституту електрофізики і радіаційних технологій, Інституту проблем матеріалознавства ім. І.М.Францевича, Інституту електрозварювання ім. Є.О.Патона, Національного університету «Одеська політехніка» та Національного університету «Львівська політехніка», фахівці ДП «НАЕК “Енергоатом”», українських АЕС, інших підприємств і організацій галузі.

Відкрив роботу конференції т.в.о першого віце-президента – технічного директора ДП НАЕК «Енергоатом» Юрій Шейко.

Під час пленарного засідання конференції були представлені доповіді про сучасні тенденції ядерних досліджень в Україні та світі, розвиток технологій водневої когенерації на АЕС, питання ліцензування нових енергоблоків в Україні, міжнародну співпрацю у галузі ядерної енергетики тощо. В тому числі і доповідь старшого наукового співробітника НТК ЯПЦ ННЦ ХФТІ Валерія ЗУЙКА «Основні напрямки підвищення ефективності ПЕЛ ПС СУЗ для ядерних реакторів України»

29 вересня робота конференції розпочалася з дискусійної панелі обговорення концепції: «Управління старінням сухих сховищ відпрацьованого ядерного палива».

У дискусії взяли участь представники ДНТЦ ЯРБ, ІЯД НАН України, Aтом Проджект Інженірінг, НАЕК «Енергоатом», Інституту прикладної фізики НАН України, Інституту загальної та неорганічної хімії НАН України, ІПБ АЕС НАН України. Під час обговорення основна увага була приділена питанням характеристики ВЯП для різних типів реакторних установок, використання залишкового енерговиділення ВЯП, необхідності врахування зміни метеорологічних умов при довготривалому зберіганні ВЯП, впровадження технології неруйнівного контролю цілісності ВЯП та екологічним аспектам зберігання і захоронення ВЯП. Було схвалено підхід до розробки концепції з управління старінням сховищ ВЯП на основі досвіду провідних ядерних країн світу, перш за все США, а також з урахуванням напрацювань в рамках дослідних проєктів МАГАТЕ.

Через велику кількість учасників другий день роботи конференції було поділено на 2 секції:

  • Секційна панель "Інновації для сталого розвитку атомно-промислового комплексу"
  • Секційна панель "Інновації для сталого розвитку та підвищення безпеки АЕС "

Співробітники НТК ЯПЦ ННЦ ХФТІ старший науковий співробітник Валерій ЗУЙОК та молодший науковий співробітник Ігор ЧЕРНОВ представили доповіді в рамках роботи секційної панелі "Інновації для сталого розвитку та підвищення безпеки АЕС "

Взагалі Науково-технічний комплекс «Ядерний паливний цикл» ННЦ ХФТІ був представлений 3 докладами:

  1. Інформаційна підтримка науково-технічної діяльності з впровадження ядерного палива компанії Westinghouse для реакторі ВВВЕР-1000.  Автори:Зуйок В.А., Красноруцький В.С., Грицина В.М., Рудь Р.О., Третьяков М.В., Куштим Я.О., Грудницький В.В..
  2. Розробка нейтронопоглинаючих матеріалів на основі сполук рідкісноземельних елементів з гафнієм та цирконієм для застосування в регулюючих стрижнях ядерних реакторів. Автори: Чернов І.О., Зуйок В.А., Легенький Є.С., Романьков В.О., Куштим А.В., Кантемиров А.В., Колодій І.В.
  3. Основні напрямки підвищення ефективності ПЕЛ ПС СУЗ для ядерних реакторів України. Автори: Зуйок В.А., Рудь Р.О., Третьяков М.В., Чернов І.О.,  Куштим Я.О., Грудницький В.В..
« Назад