Філія ВП РАЕС, приймання свіжого палива, перевантаження АЗ і постановка дослідних ПС СУЗ виробництва НТК ЯПЦ і філіі ʼВП АЕМʼ на реакторні випробування

У травні 2024 року фахівці НТК ЯПЦ виконали комплекс робіт на філії «ВП РАЕС» АТ «НАЕК «Енергоатом» України спрямованих на подальшу диверсифікацію поставок ядерного палива та забезпечення АЕС України з реакторами ВВЕР-1000 ПС СУЗ (поглинаючі стрижні системи управляння та захисту реактора). Завдяки злагодженій роботі команди НТК ЯПЦ у короткий термін було проведено три надважливі роботи.

В рамках продовження проєкту з надання технічної підтримки впровадження палива компанії Westinghouse на АЕС України, фахівці взяли участь у прийманні та вхідному контролі перевантажувальної партії свіжого палива виробництва компанії Westinghouse, призначеної для реакторів ВВЕР філії «ВП РАЕС» АТ «НАЕК «Енергоатом». Всі збірки, поставлені компанією Westinghouse, вдало пройшли вхідний контроль, що свідчить про високу якість палива, яке постачається для АЕС України та характеризує Westinghouse як надійного постачальника.

В той же час спеціалісти НТК ЯПЦ взяли участь у перевантаженні активної зони на майданчику енергоблоку філії «ВП РАЕС» АТ «НАЕК «Енергоатом» під час ППР-2024. Фахівці НТК ЯПЦ покроково відстежували операції перезавантаження згідно з рекомендованими послідовностями перевантаження WSE. Спеціалісти НТК ЯПЦ зробили усі необхідні записи щодо технічних параметрів під час перевантаження палива в активну зону. Перевантаження активної зони блоку філії «ВП РАЕС» АТ «НАЕК «Енергоатом» було проведено успішно без будь-яких ускладнень та проблем.

Окрім зазначених двох виконаних робіт, що стосуються подальшої диверсифікації поставок ядерного палива, також відбулася значна подія спрямована на диверсифікацію поставок ПС СУЗ, які також є основними елементами активної зони реактора ВВЕР-1000. Під час перевантаження активної зони в ППР-2024 відбулось перше завантаження дослідних ПС СУЗ виробництва НТК ЯПЦ ННЦ ХФТІ НАНУ і філії «ВП «АЕМ» АТ «НАЕК «Енергоатом» на реакторні випробування (поставка на дослідну експлуатацію). Проведені попередні випробування ПС СУЗ, передбачені Програмою реакторних випробувань та Технічним регламентом експлуатації, підтвердили належну якість ПС СУЗ виробництва підприємств України.

Сподіваймось, що ПС СУЗ виробництва підприємств України вдало пройдуть дослідну експлуатацію. Вітаємо колектив НТК ЯПЦ з успішно виконаними завданнями. Подальших творчих успіхів!

 

« Назад