НТК ЯПЦ ННЦ ХФТІ 30 років!

18 квітня 2024р. колектив  Науково-технічного комплексу "Ядерний паливний цикл" ННЦ «ХФТІ»  відзначив свій тридцятирічний ювілей. НТК ЯПЦ ННЦ ХФТІ був створений на виконання Указу Президента України від 23.02.94. №64/94 з метою науково-технічного супроводу атомної енергетики України. Очолив комплекс Володимир Семенович Красноруцький - знаний фахівець і організатор науки в галузі радіаційного матеріалознавства і фізики ядерних реакторів

Колектив НТК ЯПЦ, під керівництвом Володимира Семеновича, пройшов важкий шлях від створення до набуття провідного значення та зараз відіграє важливу роль в підтримці атомної енергетики України.

З початку 2000-х рр. було зроблено понад 300 технічних звітів й матеріалів з обґрунтування безпеки використання ТВЗ компанії Westinghouse.

Фахівці НТК ЯПЦ беруть участь у всіх роботах життєвого циклу ядерного палива виробництва компанії Westinghouse для українських реакторів ВВЕР-1000 – від поставок свіжого палива на майданчик АЕС до обстеження його стану після кожного року експлуатації, а також в роботах з обґрунтування тривалого зберігання в сухому сховищі. 

В умовах воєнного стану підприємство продовжує плідно працювати, так було завершено розробку робочого проекту вітчизняного виробництва поглинаючих елементів та поглинаючих стрижнів системи управління й захисту (ПС СУЗ) для АЕС України,  розпочато роботи з обґрунтування використання палива виробництва компанії Westinghouse на інших енергоблоках АЕС України. Ппроведен комплекс робіт з обґрунтування впровадження ТВЗ-WR на енергоблоці №3 та приймання на майданчику АЕС перевантажувальної партії (42 ТВЗ) палива виробництва компанії Westinghouse. Найближчим часом фахівці НТК ЯПЦ завершують роботи з попереднього обґрунтування для енергоблока №4 ВП РАЕС. Попереду ще роботи для одного енергоблока ВП ПАЕС та двох енергоблоків ВП ХАЕС та інш.

Колектив НТК ЯПЦ докладає усіх зусиль заради досягнення спільної мети-розвитку атомної енергетики України! 

З нагоди ювілею Володимир Красноруцький, Володимир Байдулін та Валерій Зуйок нагороджені Почесними грамотами НАН України

Також відбулося святкове засідання Науково-технічної ради НТК ЯПЦ в змішаному форматі, де Володимир Семенович привітав колектив з ювілеєм, розповів про історію створення та всі перешкоди на шляху становлення та розвитку. Ряд співробітників був відзначений грамотами за багаторічну плідну працю та вагомий внесок!

 

« Назад